Joka ikistä hevosta koskee määräys pitää lääkekirjanpitoa. Lääkekirjanpito hyödyttää hevosesi terveyttä varmistamalla tehokkaan tiedonsiirron eläinlääkärin lääkepäätöksiä varten, kilpailukaudella doping-seurannan pitämisessä ja ihmisten terveyttä, jos hevosesi päätyy ravintoketjuun.

Hevosten lääkintään liittyy monia eri määräyksiä. Moni ajattelee, että ne koskevat vain kilpailevia hevosia, mutta ne koskevat joka ikistä hevosta. Koska hevonen on lainsäädännön mukaan tuotantoeläin, on kaikkien hevosenomistajien lain mukaan pidettävä kirjaa hevosille annetuista lääkityksistä. Myös kilpailujärjestöt Hippos ja SRL vaativat lääkekirjanpitoa. Lääkekirjanpito voidaan pyytää tarkastettavaksi dopingvalvonnan yhteydessä ja sitä käytetään aina positiivisen dopingnäytteen yhteydessä, kun tapauksen vakavuutta ja syitä tutkitaan ja rangaistusta määritetään

Parhaimmillaan hevosta voi koskea kolmet eri lääkintäsäännöt. Kaikissa säännöissä löytyy kuitenkin yhtäläinen velvollisuus pitää kirjaa lääkityksistä.

Lääkityskirjanpitoon pitää merkitä sekä eläinlääkärin antamat, että itse annostelemasi lääkkeet. Jos käytät hevosellesi esimerkiksi apteekista saatavia itsehoitovalmisteita, merkkaa myös ne kirjanpitoon, sillä monet apteekista reseptittä saatavista lääkkeistä sisältävät dopingaineita. Samoin käytetyt yrtti-, ja lisärehuvalmisteet voivat aiheuttaa positiivisen dopingnäytteen, joten nekin kannattaa kirjata ylös. Eläinlääkäreille on myös erittäin tärkeää tietää, mitä valmistetta ollaan käytetty, jos hevonen reagoi aineeseen negatiivisesti taikka jos eläinlääkärin täytyy annostella jotain lääkettä hevoselle. Jotkin lääkeaineet eivät nimittäin sovi yhdessä annosteltaviksi. Myös osaa fysikaalisista hoidoista, kuten shockwave ja akupunktio, koskee dopingsäännöt ja ne on hyvä olla myös eläinlääkärin tiedossa hoitoja ajatellen.

Kisoja suunnitellessa eläinlääkärin kanssa pitää puhua aina minkälaisiin kisoihin hevonen on osallistumassa. Ravikilpailusäännöt poikkeavat merkittävästi ratsujen säännöistä, ja Suomessa SRLn alaiset säännöt poikkeavat FEIn säännöistä. Ulkomaille kisoihin lähteminen tuo usein mukanaan poikkeamia Suomen säännöistä. Siksi kaikki tiedot on hyvä olla ylhäällä yhdessä paikassa, ettei ikäviä yllätyksiä pääse muodostumaan. Ravihevosilla kaikki lääkitykset on kielletty 4 vrk ennen kilpailua, kun taas ratsuilla tietyt lääkeaineet ovat sallittuja myös kilpailuissa. Sallituissa lääkkeissä kuitenkin on maakohtaisia eroja.

Lääkekirjanpidoksi riittää se perinteinen ruutuvihkokin, kunhan et unohda sitä kotiin tai tallille. Petsofissa lääkekirjanpito sujuu kuitenkin helposti ja ilmaiseksi niin, että sinulla on lääkitystiedot puhelimessasi aina mukana. Petsofissa olevat eläinlääkärit voivat laittaa tiedot lääkityksestä suoraan omalle potilaskortillesi tai voit itse lisätä tiedot eläinlääkärin antamista tai itse annetuista lääkkeistä hevosesi terveyspäiväkirjaan.

sivulle app.petsofi.com ja saat Petsofin heti käyttöösi.