Tietysti on! Mutta kuinka erityinen ja millä tavalla erityinen? Saat vastauksia ja pohdittavaa, kun käytät muutaman minuutin vastataksesi koirien käyttäytymiskyselyyn. Autat samalla suomalaista huippututkijaryhmää tekemään maailmanlaajuisesti ainutlaatuista tutkimusta, joka edistää sekä koirien että ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Käyttäytymiskyselyssä on kahdeksan osiota. Pääset arvioimaan koirasi aktiivisuutta ja impulsiivisuutta, ääniarkuutta, eroahdistusta, stereotyyppistä käyttäytymistä, aggressiivisuutta, arkuutta, alusta-arkuutta ja persoonallisuuspiirteitä. Täytettyäsi kyselyn saat heti analyysin koirasi käyttäytymisestä. Näet myös, miten lemmikkisi eroaa muista saman rotuisista koirista.

Aikaa vastaamiseen kuluu noin 10−20 minuuttia −jos vastaat kaikkiin osioihin.

Kysely on tarkoitettu kaiken rotuisille koirille. Koira voi olla myös luonteeltaan millainen vain ja sillä voi olla käytösongelmia tai se voi olla täysin ongelmaton.

−Kasvattajille käyttäytymiskysely on hyvä työkalu. Sen avulla voi muun muassa erottaa helpommin aggressiiviset yksilöt ja karsia ne jalostuksesta pois, Petsofin tutkimuskoordinaattori Emma Hakanen sanoo.

Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen tutkimus

Petsofin sivulla täytettävä käyttäytymiskysely on jatkoa professori Hannes Lohen tutkimusryhmän jo aloittamalle työlle. Ryhmä kartoittaa koirien käyttäytymistaipumuksia ja sitä, miten ympäristö, aineenvaihdunta ja geenit vaikuttavat koiran käyttäytymiseen. Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusprojektia.

Ryhmän toteuttama, viime vuonna julkaistu pilottitutkimus antoi vahvoja viitteitä siitä, että aineenvaihdunta selittää käytöstä. Arkojen ja ADHD:n kaltaisista oireista kärsivien koirien verenkuva oli erilainen kuin rauhallisten yksilöiden. Muun muassa tätä yhteyttä Lohen tutkimusryhmä lähtee selvittämään.

−Tutkijat keräävät verinäytteitä koirilta, jotka sijoittuvat käytöskyselyssä ääripäihin. Verinäytteen luovuttaminen ja käyttäytymistesteihin osallistuminen pyydettäessä on toinen tapa, jolla omistaja voi osallistua tähän koiratutkimukseen.

Käyttäytymistesteistä ja verikokeista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Tutkimuksen merkitys on valtava. Kun tunnistetaan koirien käytöshäiriöiden taustalla vaikuttavia geneettisiä ja aineenvaihdunnallisia tekijöitä, voidaan kehittää uudenlaisia lääkkeitä ja räätälöidä ruokavalioita. Mikä parasta, koiratutkimus saattaa tuoda uutta valoa ihmisten terveydenhoitoon, esimerkiksi stereotyyppisen käytöksen hoitamiseen. Ihmisen ja koiran geenit ovat 95-prosenttisesti samoja.

Tutkimusryhmä on jo aiemmin kerännyt käyttäytymiskyselyllään 14 000 koiran aineiston. Petsofin avulla vastaajamäärä on tarkoitus nostaa jopa 100 000. Aineisto tulee olemaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja sen hyödyntämistavat moninaisia.

−Aineiston avulla voidaan verrata esimerkiksi eri rotuisten koirien aggressiivisuutta. Onko jokin tietty koirarotu niin vaarallinen, että sen pitoa tulisi valvoa?

Vastauksia kerätään Suomen lisäksi Iso-Britanniassa ja USA:ssa. Se mahdollistaa ympäristövaikutusten vertailun.

Rekisteröidy ja osallistu kyselyyn täällä.