Käyttäytymiseen, kuten muihinkin ominaisuuksiin vaikuttaa ympäristö, geeniperimä, metabolomiikka sekä näiden kaikkien yhteisvaikutus. Suomen Akatemian rahoittamassa projektissa tutkitaan käyttäytymiseen vaikuttavia ympäristöllisiä riskitekijöitä, aineenvaihdunnallisia muutoksia ja geenejä. Tutkimustulokset voivat antaa uutta tietoa käyttäytymisen molekyylitason tapahtumista ja tarjota työkaluja koirien ja jopa oman hyvinvointimme parempaan ymmärtämiseen ja kehittämiseen. Monista koirien käyttäytymishäiriöistä löytyy yhdenmukaisia piirteitä vastaaviin ihmissairauksiin ja Akatemiaprojekti saattaa edistää näiden sairauksien ymmärtämistä ja hoitoa.

Petsofista löytyy prof. Hannes Lohen tutkimusryhmän uudistettu käyttäytymiskysely kaikenrotuisten ja kaikenluonteisten koirien omistajille. Kyselyn tavoitteena on kartoittaa koirien taipumuksia ja reaktioita eri tilanteissa, esimerkiksi suhtautumista koviin ääniin, vieraisiin ihmisiin ja uusiin tilanteisiin. Kysely soveltuu kaikille koirille ja roduille riippumatta koiran luonteesta tai iästä. Täytettyäsi kyselyn palvelussa saat koirastasi analysoidun käytösprofiilin.

Tutkimuksiin voi osallistua vastaamalla käyttäytymiskyselyyn sekä luovuttamalla verinäytteen koirasta tutkimusryhmälle. Osa koirista saatetaan myöhemmin kyselytulosten perusteella kutsua erillisiin käyttäytymistesteihin tai kliinisiin kokeiluihin, joista tiedotetaan erikseen.