Laura Laakso
ELL, MSc

Etälääkintäkäynti asetetaan usein rinnakkain tai jopa vastakkain vastaanotolla tapahtuvan käynnin kanssa. Etälääkintäkäynti ei kuitenkaan ole tarkoitettu korvaamaan lähikäyntiä klinikalla, vaan olemaan hoidon laajennus ja parempaa eläinlääkintää niissä tilanteissa, missä etäkäynti on turvallisempi, nopeampi ja kustannustehokkaampi kuin vastaanottokäynti.

Parhaimmillaan etäkäynnit niveltyvät saumattomasti osaksi lemmikin kokonaisvaltaista hyvinvointia, olipa sitten kyse arjen terveyden seurannasta tai yllättävistä tilanteista. Etäkäynnit mahdollistavat huolenpidon ja hoidon saamisen vaikkapa eläimen omistajan kotisohvalta omalle eläinlääkärille, spesialistihoitoon ja takaisin.

Klinikka joka tarjoaa sinulle myös etäkäyntimahdollisuuden, haluaa tarjota sinulle parasta mahdollista hoitoa jokaiseen tilanteeseen. Etäkäyntejä antavat eläinlääkärit ovat alansa vahvoja ammattilaisia ja asiakaslähtöisen eläinlääkinnän huippuosaajia.

 

Etäkäynti on monissa tilanteissa parempi vaihtoehto kuin vastaanotolle lähtö

Eläinlääkärin tehtävänä on paitsi hoitaa eläimiä, myös suojata ihmisiä turhilta vaaratilanteilta ja etsiä parhaat hoitoratkaisut jokaiseen tilanteeseen. Hoidotta jättäminen ei ole koskaan hyvä vaihtoehto. Pitkät tai yölliset ajomatkat väsyneenä työpäivän päätteksi, tai päätyminen vastaanotolle, jolla ei ole riittäviä hoitoresursseja potilaan tilanteeseen, eivät ole toivottavia.

Samoin täyteen vastaanottotilaan jonottamaan saapuminen tilanteessa, jossa lemmikki tai sen omistaja kärsivät tarttuvan taudin oireista tietämättään, ei ole suotavaa. Vastaanottotila ja automatka jo sinänsä voivat aiheuttaa eläimelle täysin tarpeetonta pelkoa, ahdistusta ja tuskaa ja jopa tilanteen pahenemisen. Eläimet osaavat myös kätkeä kivun ja pienet vaivat varsinkin adrenaliinin täyttäessä mielen. Tällöin kotona otetuissa videoissa voi paljastua asioita, joita klinikalla ei koskaan näe.

Erikoisosaajien puute pienemmillä paikkakunnilla ajaa eläinten omistajia rattiin satojen kilometrien matkalle, vaikka konsultaatio voitaisiin hyvin tehdä etänä, paikallisia resursseja hyväksikäyttäen ja omaa eläinlääkäriä tukien. Seurantakäynnit taas harvoin vaativat aina täydellistä kliinistä tutkimusta, vaan omistajille on jo opastettu hyvä seuranta ja mittaustavat klinikalla. Voimmekin jakaa etälääkinnän käynnit kolmeen eri kategoriaan. 1. Ensikäynnit 2. Seurantakäynnit ja 3. spesialistikäynnit.

 

Tilannearvio ja diagnoosi etänä säästää kaikkien aikaa ja rahaa

Etävastaanotolla tehdyn tilannearvion pohjalta eläimen omistaja tietää ensihoito-ohjeet, asian kiireellisyyden sekä oikeaa palvelua tarjoavat klinikat. Näin vältytään turhilta käynneiltä ja kustannuksilta. Eläinlääkinnässä on valtavasti sairauksia, joiden diagnoosi perustuu täysin visuaaliseen arviointiin, joka yhdistetään eläimen lajin, rodun, iän, sukupuolen ja historian sekä omistajan antamaan lisäinformaatioon. Eläimen olemus ja ilme, katse, liikkuminen ja hengitystapa paljastavat todella paljon sen voinnista, puhumattakaan ihon, haavan, katkenneen hampaan, puhjenneen anaalirauhasen tai irronneen kynnen tapaisista selkeistä vaurioista. Lukuisat diagnoosit saadaan ratkaistua etäkäynnillä annetuin tiedon jopa paremmin kuin klinikkakäynnillä, kun lemmikki ja asiakas ovat rennosti kotioloissaan.

 

Diagnoosin jälkeen koittaa hoito ja se ei aina hoidu kotona

Etävastaanotolla ei ommella, leikata tai anneta injektioita. Joidenkin diagnoosien varmistaminen vaatii sydänkuuntelua, verinäytteen ottoa tai röntgenkuvia. Vaikka noin puolet etävastaanotoilla tehdyistä diagnooseista hoidetaankin eteenpäin klinikkaoloissa, ei etävastaanotto mene hukkaan. Etädiagnoosilla ja
asiallisella ohjauksella eläimen omistaja voi säästää pitkän pennin. Etädiagnoosi mahdollistaa tarkemmat hinta-arviot klinikalla suoritettavista toimenpiteistä ja sen ansiosta vältetään turhat reissut ja päivystysaikakäynnit.

Vakuutusyhtiöiden muissa Pohjoismaissa tekemän selvityksen mukaan, etäkäynti leikkaa keskimäärin 15-20% varsinaisen klinikkakäynnin hinnasta, koska klinikalla olevalla eläinlääkärillä on jo potilaan saapuessa paljon selvempi kuva siitä, mitä tapahtuu ja potilas tuodaan suoraan juuri tämän asian osaavalle lääkärille. Tästä meillä on runsaasti kokemuksia myös Petsofissa. Asiakas ei siis joudu maksamaan tuplana ja eläinlääkärit hyötyvät hoitotyön suunnittelussa ja toteutuksessa tarkoista ennakkotiedoista ja saavat juuri oman spesialiteettinsa mukaisia potilaita.

Hoito ei lopu ensimmäiseen toimenpiteeseen

Oli kyseessä sitten leikkaus tai sydänlääkityksen aloitus, hoito on siitä vasta alkanut. Etälääkintä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden seurata potilaan vointia ilman potilaan altistamista turhille rasittaville klinikkakäynneille. Lisäksi matkan varrella voi ilmetä uutta oiretta, minkä hoidossa myös vanhat tiedot ovat tarpeen. Hoitosuhteen ylläpitäminen etänä, vaikka välimatka estää suorat klinikkakäynnit, on yleensä hyödyksi.

 

Etävastaanotolla sinua hoitaa osaava ja vastuullinen eläinlääkinnän ammattilainen, joka haluaa tarjota tilanteeseesi parasta mahdollista hoitoa

Etävastaanottoa pitävä eläinlääkäri hoitaa lemmikkiäsi aina riskit ja hyödyt eläimelle ja sinulle tarkasti punniten. Lemmikillesi ei määrätä reseptiä, ellei se ole sille turvallista ja hyvinvoinnille tärkeää. Toisaalta sinua ei pyydetä turhaan lähikontaktiin klinikalle, jos se voidaan välttää etähoidon keinoin. Eläinlääkinnän ammattilainen haluaa aina varmistaa eläimen hyvinvoinnin parhaalla mahdollisella tavalla. Oikea-aikaisen hoidon tarjoaminen tilanteessa kuin tilanteessa, ali-, ja ylidiagnosoinnin sekä hoidon karikot välttäen, on nykyisillä etälääkinnän välineillä helpompaa kuin koskaan ennen.

Petsofin upeiden klinikoiden kanssa pidät aina eläimesi hyvinvoinnin ja terveyden avaimet taskussasi.

Petsofi on Suomessa vuonna 2016 perustettu eläimen terveyden palvelualusta, jossa yhdessä eläinten terveyden eteen toimivat eläinten omistajat, yliopistojen tutkijat, rotuyhdistykset sekä jo 20 eläinklinikkaa 14 eri paikkakunnalla. Liittyminen on kaikille eläinten omistajille ilmaista.

sivulle app.petsofi.com ja saat Petsofin heti käyttöösi.